Ce? Unde? Cînd? Activitaţi Finala concursului Bătălia Cărții, ediția a IV –a


Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a organizat etapa finală a celei de-a patra ediții a Concursului de lectură „Bătălia Cărților” în ziua de 8 decembrie la secțiunea adolescenți (15-18 ani) și 9 decembrie 2018 la secțiunea copii (11-14 ani), concurs realizat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj.
Concursul a avut drept scop stimularea lecturii şi promovarea literaturii în rândul copiilor şi adolescenților şi s-a desfăşurat în perioada martie-octombrie 2018.
Dorim să menționăm că acest concurs este tot mai mult este îndrăgit și popular printre copiii Chișinăului, argument fiind faptul, anul acesta s-au înscris la secțiunea copii (11-14 ani) - 351 de elevi, cu 96 de persoane mai multe decât anul precedent, dintre care 108 elevi au citit cele 10 cărți, iar la secțiunea adolescenți (15-18 ani) - 178 de elevi, dintre care 40 elevi au citit cele 10 cărți propuse pentru lectură.
În etapa finala la ambele categorii au intrat câte 15 cititori, susținând un discurs, prin care au recomandat cartea preferată în sesiune de pledoarii, cu genericul „Convinge-mă să citesc”, au răspuns la întrebări pe marginea volumelor citite, adresate de juriu, dar şi de public. Din juriu au făcut parte: dr. Mariana Harjevschi, director general, BM „B.P. Hasdeu”; dr. conf. Victoria Fonari, poetă, Maria Pilchin, cercetător literar, poetă, Lidia Gonta Grosu - cercetător literar, poetă, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și Elena Tărăgan, secția Studii și Cercetări a BM „B.P. Hasdeu” .
Unii dintre ei au mai participat și la edițiile anterioare, fiind adevărați ambasadori, dar și faptul că sunt consecvenți și insistenți în acțiunile lor.
Copiii participanți au fost absolut fermecători în postura lor de susținători ai unei pledoarii, au făcut-o cu convingere, cu multă emoție, talent și iscusință, au putut să-i convingă și să-i îndemne pe cei prezenți în sală să lectureze câte mai multe cărți.
În cuvântul său de salut dr. Mariana Harjevschi, director general, BM „B.P. Hasdeu” a menționat faptul că tot mai mulți copii și adolescenți doresc și participă într-o bătălie intelectuală an de an, trofeul fiind cunoștințele și emoțiile trăite, lecturând cărțile.
Cea mai îndrăgită carte la categoria adolescenți, desemnată și „Cartea Anului”, a fost aleasă cartea lui David Levitan Zi după zi, la categoria copii „Cartea Anului”a fost aleasă cartea lui Eleanor H. Porter Pollyanna.
Premianții acestei finale au fost:
Secțiunea adolescenți (15-18 ani):
- CITITORUL ANULUI - Diana Damir, Liceul „Gaudeamus”, Filiala „Transilvania”;
- Premiul pentru cea mai bună pledoarie pentru cartea preferată – Toporeț Valeria, LT „Nicolae Iorga”, Centrul Academic Internațional Eminescu;
- Premiul cea mai bună fișă de lectură – Nicoleta Talmazan, LT „N. Iorga”, CAIE;
- Premiul cea mai bună fișă de lectură pentru „Cartea anului” – Victor Luca, LT „Ion Creanță”, filiala „Al. Donici”.
Secțiunea copii (11-14 ani):
- CITITORUL ANULUI au fost desemnați doi finaliști - Daniel Luchian, LT „Dante Alighieri”, Filiala „Târgoviște” și Andreea Lazu, Liceul „Orizont”, Filiala „Ovidius”;
- Premiul pentru cea mai bună pledoarie pentru cartea preferată la fel au fost nominalizate două persoane: Ilinca Covganeț, LT „M. Eminescu”, Filiala CAIE și Nelea Restea, LT „E. Alistar”, FilialA „Ștefan cel Mare”;
- Premiul cea mai bună fișă de lectură – Dorin Braga, LT „Ion Creangă”, filiala „Al. Donici”,
- Premiul cea mai bună fișă de lectură pentru „Cartea anului” – Mădălina Postică, LT „Spiru Haret”, filiala „Onisifor Ghibu”.