La mulți ani Silvia Hodorojea!


LA MULȚI ANI, SILVIA HODOROGEA!

 

 

Silvia Hodorogea este reporterul inconfundabil, care a strălucit incontestabil la reflectarea unor evenimente culturale din Republica Moldova, înscriind pe răbojul TV Moldova-1 file de istorie națională și dând dovadă de măiestrie profesională.

Când rostești numele Silviei Hodorogea imediat te duce gândul la reportajele excelente realizate la nenumărate evenimente din domeniul cultural, la interviurile cu personalități remarcabile, emisiunile și filmele televizate semnate de telejurnalistă.

Și-a început activitatea la Radioul Național, după ce în anul 1974 a absolvit jurnalismul în cadrul Facultății de Litere a USM. Își amintește cu plăcere de acei opt ani de căutări și zbucium sufletesc, după care, în anul 1982 a îmbrățișat și jurnalismul TV, de care o leagă exact 40 de ani de creativitate continuă.

Silvia Hodorogea știe să-și alinte telespectatorul, să-l incite, să-l cucerească total cu secvențele sale alimentate din izvorul cultural și spiritual al neamului românesc.

Cunoaște istoria fondării fiecărei biblioteci-filiale a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, căci a fost prezentă cu echipa de filmare și a oglindit nașterea acestor adevărate focare de cultură și civilizație. I-a plăcut dintotdeauna să realizeze reportaje de la lansările de carte. Prezintă cartea nouă ca pe un eveniment important în viața comunității. Salută și încurajează tinerii cititori să frecventeze cu regularitate biblioteca, îndemnând telespectatorii să citească. Este o susținătoare ferventă a Programului de lectură „Chișinăul citește”, ca unul din cele mai îndrăgite și longevive programe culturale de nivel municipal, ce promovează și susține cunoașterea aprofundată a literaturi române contemporane din Republica Moldova. De fapt, reputata telejurnalistă este susținătoarea tuturor proiectelor create de Biblioteca Municipală, ce implementează forme și metode moderne de atragere a utilizatorului la bibliotecă. Este o mare îndrăgostită de carte și lectură și nu vom exagera dacă vom afirma că Silvia Hodorogea, pe lângă faptul că este o neîntrecută slujitoare a domeniului pe care și l-a ales – cultura, artele, literatura – este și un model de intelectual de cea mai înaltă probă.

PALMARES: În circa jumătate de veac de ardere și dăruire profesională a fost apreciată cu nenumărate distincții: „Antena de Aur” – un premiu onorabil, binemeritat, oferit în anul 2000 de Compania de Stat Teleradio-Moldova; titlul onorific „Maestru în Artă”, conferit în anul 2011, iar în anul 2022 a fost distinsă cu Medalia „Mihai Eminescu”.

La ceas aniversar, echipa BM „B.P. Hasdeu” Vă urează, stimată Silvia Hodorogea, în primul rând multă sănătate, noi izbânzi în urcușul spre culmile jurnalismului, împlinirea celor mai sacre vise și bucurii, întru luminarea tuturor celor care Vă cunosc și vă admiră pentru ceea ce faceți și cine sunteți.

LA MULȚI ANI!