Iulian Rusanovschi. „Războiul monumentelor”.

La 16 octombrie 2018, ora 14.00 în incinta Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, va avea loc lansarea unei lucrări monumentale, semnate de tânărul avocat Iulian Rusanovschi, „Războiul monumentelor”.
Această carte reprezintă rodul a 6 ani de cercetare prin arhivele de la București, Iași, Vaslui, Cernăuți, Suceava, Ismail și Chișinău cu ocazia campaniei de restabilire a monumentelor înălțate în perioada interbelică în Basarabia
Volumul are peste 700 de pagini și 800 de poze, fiind structurat pe județe, fiecare localitate fiind inclusă în ordine alfabetică.
”Prin aceasta lucrare, am încercat sa scot din umbra istoriei soarta monumentelor interbelice din Basarabia, Bucovina și Transnistria, deoarece marea majoritate au fost distruse sau ascunse in cimitire pentru a fi ferite de invazia bolșevica și mai apoi date uitării. De asemenea, în acest volum sunt redate eforturile depuse cu ocazia restabilirii a peste 20 de monumente interbelice, închinate Regelui Ferdinand și basarabenilor din cadrul Armatei Române pentru jertfa adusa pe altarul neamului în cele doua războaie mondiale”, a mărturisit Iulian Rusanovschi pentru grupul de presă FLUX.
La lansare vor participa cunoscutul cercetător, istoricul literar Iurie Colesnic, maestru în literatură, istoricul Alexandru Valeriu Moraru, Ion Ștefăniță, președintele Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor și Silviu Tabac, vicepreședintele Comisiei Naționale de Heraldica.
La eveniment sunt așteptați toți atașați față de istoria și cultura națională.