Despre bibliotecă Comunicate de presa Lansare-conferință „NICOLAE DABIJA, CIOPLITORUL DE FERESTRE”


 

COMUNICAT DE PRESĂ

Lansare-conferință

„NICOLAE DABIJA, CIOPLITORUL DE FERESTRE

  

„Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” în parteneriat cu Redacția saptămânalului „Literatura și Arta” vă invită la lansarea-conferință „Nicolae Dabija, cioplitorul de ferestre”. Evenimentul va avea loc în Sala cu coloane a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” și pe platforma ZOOM, în data de 25 mai 2021, la ora 12.00.

 

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/84421562367?pwd=VGFQWnlrUlRPdjhncXZJcjAzWThiUT09

Meeting ID: 844 2156 2367
Passcode: 195912

 

Cartea „Nicolae Dabija, cioplitorul de ferestre: monografie biobibliografică” este dedicată scriitorului NICOLAE DABIJA și a fost editată când începuse pandemia. Din motive clare, nu i s-a făcut o ieșire pe potrivă în lume. Apoi a venit vara, a trecut toamna, s-a sfârșit iarna. Am crezut cu toții că pandemia se va termina. A venit însă, trist de tot, 12 martie, un an de la începutul pandemiei. Nicolae Dabija nu a mai vrut să aștepte lansarea ei și ne-a dat o lecție amară de COVID. Prea amară. Lecția dureroasă a plecării.

Biblioteca Municipală ține cu tot dinadinsul să lanseze, totuși, cartea, post-mortem, aceasta încopertând chintesenșa trăirii/ trecerii lui Nicolae Dabija „pe-acest pământ”. Ne vom ține la distanță unii de alții, nu și emoțiile noastre.

Volumul cuprinde: cuvânt către cititor; un excepțional și amplu „portret vegetal” al scriitorului făcut de dr. Lidia Kulikovski, o serie de studii dedicate protagonistului semnate  de: Vlad Pohilă, Dan Puric, Ion Deaconescu, Adrian Dinu Rachieru, Aurelian Silvestru și Lili Bobu; și Bibliografia completă a scriitorului, care se apropie de 5000 de surse, a căror descriere și unificare nu a fost deloc ușoară; 6 indexuri (de nume, cronologic al creației, de versuri, de ediții periodice, de limbi și geografic). Iconografia cuprinde 80 de fotografii.

Pentru prima dată Biblioteca Municipală va pune la dispoziția publicului, în acces deschis versiunea pdf a cărții, care poate fi descărcată din repozitoriul instituțional al bibliotecii: https://hapes.hasdeu.md/handle/123456789/66.

 

 

La eveniment vor participa: Doina DABIJA, fiica regretatului scriitor, Valentina VOLONTIR – șefa Direcției Cultură a Primăriei Chișinău; Mariana HARJEVSCHI, dr., director al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”; Lidia KULIKOVSKI, dr., director adjunct al BM „B.P. Hasdeu”, autoare a bibliografiei; Claudia TRICOLICI, autoare a bibliografiei, șef serviciu; Mihai CIMPOI, academician, istoric și critic literar; Vasile FLUTUREL, scriitor; Viorel DINESCU, scriitor; Iulian FILIP, dr., scriitor; Maria PILCHIN, critic literar; Victoria FONARI, dr., conf. univ., critic literar; Iurie COLESNIC, publicist, cercetător; Elena TAMAZLÂCARU, ziaristă.  

 

Adresa noastră: Sediul central al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, bd. Ștefan cel Mare nr. 148, tel.: + 373 22 22 33 60, www.hasdeu.md.