Despre bibliotecă Comunicate de presa LIBRARY SPACE TECHNOLOGY NEWORK


LIBRARY SPACE TECHNOLOGY NEWORK

Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu din Chișinău anunță despre colaborarea cu Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian (SUA) și Fundația Libre Space, privind oferirea oportunităților de a construi și de a se conecta la tehnologia spațială. Alături de câteva biblioteci publice americane, Biblioteca Municipală, într-un mod participativ, va construi împreună cu utilizatorii săi o stație terestră de tip SatNOGS. Vom beneficia, în acest sens, de instruiri online oferite de echipa proiectului pilot, având echipament bazat pe tehnologii deschise și pe sisteme de open source.

Paralel, va fi încercat prototipul și va fi testat un sistem de metadate pentru micile misiuni de satelit numite Metasat, care va facilita obținerea informațiilor despre misiunile satelitului, ceea ce va promova cunoașterea și înțelegerea universului prin cercetare și educație în domeniul astronomiei și astrofizicii.

Mariana Harjevschi, directorul general al Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu, afirmă că „implicarea bibliotecii într-o inițiativă atât de îndrăzneață, va poziționa biblioteca printre instituțiile ce susțin popularizarea științei și oferă acces deschis la tehnologiile spațiale unui public mai larg, așa încât acestea să fie accesibile inclusiv novicilor. Sunt încântată de această oportunitate. Avem o șansă unică de a colabora cu experții care dezvoltă tehnologii de ultimă generație, în timp ce abordăm aspecte care cred că sunt importante pentru viitorul cercetării științifice, fiind, totodată, la îndemâna publicului”.

Printre partenerii acestei inițiative se numără și Biblioteca Publică din Santiago (Chile), Biblioteca Publică John G. Wolbach din Massachusetts (SUA), Biblioteca Publică Cambridge (SUA) și Biblioteca Publică Marathon din Texas (SUA). Aceste instituții sunt susținute de către Fundația Alfred P. Sloan în cadrul unui proiect de cercetare în domeniul astronomiei, al astrofizicii, al științelor pământului și spațiului și în cel al educației științifice.