Informatii profesionale Evenimente profesionale Colocvii de vară 2014. Ziua a treia.


Sesiunea întîi s-a început cu webinarul Practici și inovații în utilizarea și căutarea cărților electronice - Ebooks in EBSCO. Prezentarea a fost efectuată de Iryna Krejcarova, reprezentata EBSCO pentru Rusia, Ucraina și Moldova. Sesiunea webex nu a fost realizată din motive tehnice, în schimb s-a folosit Skype-ul. Bibliotecarii s-au familiarizat cu EBSCO Ebooks, la baza cărei se află Netlibrary (biblioteca digitala), achiziționată de EBSCO în 2010.  După o incursiune în conținutul și modalitățile de accesare a cărților electronice a avut loc o sesiune de întrebări răspunsuri. Cu regret, aceasta resursă bogată este puțin utilizată din motivul necunoașterii limbii engleze. Un interes deosebit prezintă posibilitatea traducerii conținutului în limba dorită, inclusiv și romăna.  Lucrul acesta va fi, cred, apreciat de bibliotecari. 

Achiziționarea și împrumutul acestor cărți au trezit interesul bibliotecarilor.În prima zi a Colocviilor am fost impresionați de OverDrive. Tot același program stă la baza împrumutului cărților electronice din EBSCO.  

Ce ne oferă în acest sens EBSCO? Cărțile electronice pot fi cumpărate (ele intră în posesia bibliotecii sau a unei persoane) sau, poate fi negociată abonarea pe un an la cărțile pe domenii selectate. 

A doua sesiune a avut un subiect nou - aplicația web Să ne cunoăștem orașul. 

La final, copii invitați să vadă o aplicație mobilă, au fost îîncîntați de prezentarea făcută de Ilie Dercaci, Deveto software. Deși, aplicația poate fi accesată numai pe produsele Apple, Victor Rusu a găsit modalitatea de a proiecta jocul Scufița roșie pe ecran.

 

S-au terminat Colocviile de vară, ediția 2014, care au abordat o temă actuală - cărțile electonice.