Colecția BM
Recomandări de lectură
”Perla”, John Steinbeck
Roman de dimensiuni mici, ”Perla”, intrigă începând de la titlu… O perlă… Ce-ar putea să simbolizeze? Cartea este plină de metafore și tâlcuri, este asemenea unei legende, unui cânt din bătrâni cu înțelesuri tăinuite, menit să dăinuie…
Acțiunea se desfășoară parcă într-un cerc închis, de la găsirea perlei în adâncul mării până la aruncarea ei înapoi în mare. Și asta pentru că ”Perla”, mare, frumoasă, neprețuită este aducătoare de bucurie, speranță, dar și de nenoroc.
Cum începe acțiunea? Ei bine, Kino, soția lui, Juana, și copilașul lor Coyotito își duc viața într-o colibă de paie. Trăiesc asemenea multor indieni, în sărăcie, și oprimați de puterea celor bogați. Coyotito, copilașul, este mușcat de un scorpion. Mușcătura putând fi fatală, Kino și Juana merg să cheme doctorul. Dar, acesta nu se ocupă de oameni săraci ca ei. Și atunci, ei trebuie să găsească o modalitate de a se îmbogăți, pentru a putea plăti doctorul și pentru a-i salva viața lui Coyotito.
Se vede că Dumnezeu, sau zeii, vegheau asupra acestor doi, astfel încât, coborând în mare, Kino aduce de acolo o …perlă, mare, uimitor de mare, Cea Mai Frumoasă Perlă din Lume.
Dar această perlă le va schimba destinul, așa cum bogăția tulbură viața tihnită a multora care înainte de a se îmbogăți duceau un trai liniștit, calm, în armonie cu natura.
Muzica răului va străbate văzduhul, avertizând, amenințând, odată cu găsirea acestei perle.
Vreau să menționez și faptul că romanul conține splendide descrieri ale naturii. Citim de la primele pagini: ”Stelele încă străluceau și, spre răsărit, ziua abia dacă spălase cu o lumină palidă orizontul”,” În spate, focul Juanei se aprinsese și arunca sulițe de lumină prin crăpăturile colibei de paie și un pătrat tremurător de lumină prin ușă. Un fluture de noapte întârziat se năpusti înăuntru, în căutarea flăcării”, ”Zorile sosiseră grăbite- o limpezire, o îmbujorare, o strălucire și apoi o explozie de flăcări când soarele se ridica din golf.”, ”Era o dimineață obișnuită și, cu toate acestea, o dimineață a dimineților”. Sunt imagini încântătoare care redau farmecul trăiului în tihnă, departe de meschinăriile lumii, în doi, în dragoste, înțelegere, calm și armonie.
Ce nenorociri aduce perla? Perla este pentru Kino și Juana aducătoare de speranță, mai întâi. Cu ea se vor putea îmbogăți, vor plăti doctorul lui Coyotito și, ulterior, îl vor putea trimite pe acesta la școală, ca să știe a citi și a scrie, ceea ce pentru ei este un mare vis. Dar, lumea în care trăiesc e crudă și rea, și se vor găsi mulți care să nădăjduiască la prețioasa perlă. Negustorii cărora vor să le-o vândă, adică să o preschimbe în bani, se dovedesc niște șarlatani, care susțin că perla e prea…mare, că e un obiect de colecție, poate utilă unui muzeu, dar altfel fără valoare. Negustorii spun aceasta pentru a-i oferi lui Kino un preț mult mai mic pentru perlă decât valorează. Kino se va opune lor, nu le va da crezare și, astfel, îi va sfida nu doar pe acești șarlatani, dar o întreagă orânduire. Ulterior, Kino este atacat în fața colibei lui și omoară un om, iar după ce el și Juana cu Coyotito fug din regiune pentru a nu suporta consecințele nefaste ale omorului, ei sunt urmăriți de cei care vor să le dea de urmă pentru a le lua perla…
Așadar, această minune, perla, ajunsă în mâinile lui Kino, va spulbera echilibrul vieții sale tihnite, pentru ca, ieșind victorios, reușind să-i omoare el pe urmăritori, Kino va arunca perla în mare, acolo unde a găsit-o, pentru a restabili liniștea în universul lor.
Romanul este fascinant de la prima până la ultima pagină, surprinzând uimitoare schimbări pe care ”perla”, simbol al bogăției, le produce în universul tihnit a doi îndrăgostiți, săraci, și părinți ai unui copil. Întreaga comunitate este afectată și se implică în mersul lucrurilor după ce perla dă vieții lui Kino o altă direcție și ritm. Aruncată din nou în mare, lucrurile vor reveni la normal…
Te invit să asiști la acest scurt ”circuit” al perlei și să fii martorul transformării vieților lui Kino, Juana și Coyotito. Lectură plăcută!
Elena Taragan,
Studii și Cercetări, BM „B. P. Hasdeu”