Ваша библиотек@ Правила пользования библиотекой Правила использования справочной службы


 

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” pune la dispoziţia utilizatorilor serviciul interactiv Întreabă bibliotecarul plasat pe site-urile www.hasdeu.md. Regulamentul serviciului Întreabă bibliotecarul al Bibliotecii Publice de Drept îl puteţi găsi pe pagina web www.pll.md

 

REGULAMENT

 

1. Întreabă Bibliotecarul este un serviciu de asistenţă informaţională la distanţă, gratuit, care oferă răspunsuri la întrebările utilizatorului, indicându-i/direcţionându-l către resursele informaţionale din colecţia bibliotecii şi internet.

2. Bibliografii răspund la orice întrebare a utilizatorului privind necesităţile de documentare şi studiu, oferindu-i:

- informaţii generale despre bibliotecă şi servicii;

- răspunsuri la solicitări tematice fără aprofundarea domeniului, solicitări factografice şi de precizare;

- referinţe despre domenii de interes comunitar: adrese, telefoane ale diferitor instituţii, administraţie publică locală, circulaţia transportului urban etc.

3. Întrebările pot fi formulate în limbile română şi rusă.

4. Serviciul ÎNTREABĂ BIBLIOTECARUL al BM oferă o posibilitate unică de participare a utilizatorilor la distribuirea răspunsurilor bibliotecarului în reţelele de socializare.

5. Serviciul ÎNTREABĂ BIBLIOTECARUL are următoarea structură:

 Pagina principală – pagina de căutare, adresare a întrebării şi verificarea răspunsului în arhivă;

Chat online Bibliosesame - adresare a întrebării online bibliotecarului și obținerea unui răspuns imediat. 

TRASEUL CERERII DE INFORMARE

 

7.  Înainte de a începe căutarea, consultaţi lista cu întrebările existente din arhivă, filtrând informația după categorie, de pe pagina principală a serviciului. Dacă nu găsiţi un răspuns satisfăcător, completați formularul. Nu ezitaţi să apelaţi la ajutorul bibliotecarului!

8. Câmpurile marcate cu asterisc sunt obligatorii. Formulaţi întrebarea cât mai exact și explicit! Răspunsul la întrebarea pusă, îl găsiţi pe Pagina principală. După ce veţi formula întrebarea și verifica corectitudinea datelor apăsaţi pe butonul Trimite Întrebarea. Bifați Notificare, dacă doriți să fiți informat prin e-mail.

9. După ce întrebarea este trimisă bibliografului, ea este plasată în lista pentru examinare.

10. Când răspunsul va fi gata veţi primi prin poştă un mesaj (dacă ați bifat Notificare), și pe pagina principală a serviciului va apare răspunsul respectiv.

11. Cerinţele vor fi examinate imediat de bibliotecarul de serviciu şi în funcţie de nivelul de complexitate:

 - la o cerere simplă – răspunsul îl primiți imediat prin intermediul livechat-ului Bibliosesame (exemple: Unde pot găsi cartea „Singur în faţa dragostei” de A. Busuioc?; Aveţi cărţi despre violenţa în societate? sau Care sunt anii de aflare pe tronul ţării ai domnitorului Alexandru cel Bun?;

 - Răspunsul la întrebare va fi afişat pe parcursul a 36 de ore (exemple: Ce poezii despre familie pot citi la biblioteca Dvs.? sau Pot consulta bibliografia despre Gavriil Bănulescu-Bodoni?

12. Toate răspunsurile se vor stoca în Arhiva pe pagina principală a serviciului.

13. Răspunsurile pot fi filtrate după categorii.

14. Opiniile şi sugestiile referitoare la funcţionarea serviciului pot fi expediate pe dmchisinau.hasdeu@gmail.com, adresate la numărul de telefon: 022 22-16-97 sau pe pagina de pe site: Bibliotec@ta/Feedback.

O cerere complexă necesită mai mult timp pentru identificarea surselor