Informatii profesionale
Books for managers
Prezentarea Zen
PREZENTAREA ZEN. O carte de care avem nevoie
Suntem în prag de aniversare – Biblioteca Municipală va împlini 135 de ani de existență, prilej pentru a scoate în evidență succesele, proiectele, experiențele, evoluțiile din ultimiii cinci ani, de la aniversarea de 130 de ani. Și cum fiecare aniversare este un bilanț, fiecare dintre bibliotecari se pregătește să prezinte o realizare, să spună o povește, să demonstreze o metodă, să apere o ideie, să propună o formă... Și fiecare se gândește cum s-o prezinte mai bine, cum să se evidențieze, cum să strălucească, cum să convingă publicul.
Suport pentru a scăpa de îngrijorările dvs. poate fi cartea lui Garr Reynolds Prezentation Zen: idei simple despre designul și susținerea prezentărilor[1], cu condiția că ve-ți citi-o.
Garr Reynolds – scriitor, designer, muzician, profesor de management la universitatea Kansai Gaidai din Japonia, orator și consultat extrem de căutat – este o autoritate incontestabilă în domeniul designului și susținerii prezentărilor.
Dacă e să învățăm ceva, atunci de la cei mai buni! Seth Godin[2], scria, în stilul haios, care-l caracterizează: ”Vă rog să nu cumpărați această carte! Dacă oamenii vor începe să facă prezentări mai bune, ale mele vor avea de suferit. (Însă dacă vreți cu adevărat să învățați ce funcționează și care este abordarea corectă, Garr este omul de la care puteți lua lecții)” [coperta IV] .
Autorul este creatorul celui mai popular site dedicat designului și susținerii prezentărilor existent pe internet – presentationzen.com- puteți intra si ve-ți avea și cele mai noi materiale despre prezentări. Garr Reynolds își împătășeșete experiențele sale prin intermediul unei cărți provocatoare, ce îmbină revelația, inspirația, instruirea și concilierea, una care ne va schimba total modul de gândire asupra realizării prezentărilor Power-Point. Volumul Presentation Zen contestă opinia generală despre realizarea ”prezentărilor cu slide-uri”, încurajându-ne să gândim diferit și într-un mod creativ în ceea ce privește pregătire, designul și susținerea prezentrărilor. Garr ne împărtășeșete lecții și perspective care se bazează pe sfaturi practice, provenite din domeniile comunicării și afacerilor. Combinând principiile solide ale designului cu învățăturile Zen, această carte vă va ajuta să găsiți calea spre crearea unor prezentări mai simple și mai eficiente. [coperta IV]
Autorul și-a ordonat conținutul în trei secțiuni, simplu, conform filosofiei Zen: Pregătirea, Designul, Susținerea, precedate de o Introducere despre prezentări în lumea de astăzi; și succedate de o încheiere întitulată Următorul pas care ne îndeamnă să începem a crea prezentări în noua abordare Zen. Dar, ne liniștește autorul în introducere, tradiția și practica Zen nu au nimic de-a face în mod direct cu ”arta” prezentării în lumea de aztăzi. Cu toate acestea, activitățile noastre profesionale – în special domeniul comunicării profesionale – pot împărtăși același etos ca și filozofia Zen. Mai exact, esența sau spiritul multor principii care se regăsesc în Zen, cu privire la estetică, înțelegere, conectivitate și așa mai departe, pot fi aplicate în activitățile noastre zilnice, inclusiv în cazul prezentărilor. [p.7]
Noi Echipa Hasdeu dorim ca la aniversarea noastră să comunicăm cu o mai mare claritate, întegritate, frumusețe și inteligență decât până acum. De aceea trebuie să transgresăm ceea ce se considera la noi a fi ”normal” sau ”bine”, îndreptându-ne spre ceva diferit și mult mai eficient, mai elegant, mai festiv. Trebuie să învățăm să utilizăm principiile pe care le utilizează Garr Reynolds la fiecare etapă al procesului de prezentare: moderația, simplitatea și naturalețea. Moderația pe durata pregătirii. Simplitatea în design. Naturalețea pe parcursul susținerii.
Autorul trece în revisă premisele apariției prezentărilor Zen. Unul din autori care a pregătit terenul pentru această abordare este unul dintre autorii săi preferați Daniel Pink. Viitorul aparține unui altfel de persoane, spune Pink. ”Designerilor, inventatorilor, profesorilor, povestittorilor – gânditori creativi și empatici, care folosesc cu precădere emisfera dreaptă a creierului, ale căror abilități trasează linia de demarcație între cei care reușesc și cei care nu”. Aici la-și corecta pe Pink adăugând, după profesori, și pe bibliotecari. Citează din ce gândește recomandă Seth Godin, Steve Jobs, Nancy Duarte, cu referire la prezentări...
Primul pas de realizare a unei prezentări, în abordarea autorului, este Pregătirea. În acest proces apelăm la creativitate. Crearea prezentărilor este un proces absolut creativ, [p.31] susține autorul. Bibliotecarii nu se consideră atît de creativi, pe cât asr trebui – ați văzut nici Daniel Pink nu și-a amintit de noi când a ierarhizar profesiunile creative. Dar Garr susține că nu numai artiștii, sculptorii au putere și imaginație creativă. Noi știm, că și bibliotecarii au nevoie de puterea și forța creativă așa că vom învăța sârguincios din cartea lui Reynolds. Să fii creativ, în viziunea autorului, înseamnă să-ți folosești întreaga minte pentru a găsi soluții. Creativitatea înseamnă să nu te lași paralizat(ă) de propriile tale metode și cunoștințe ci să fii capabil să gândești dincolo de șabloane [p.35] or, aceasta vrem noi acum. O prezentare reprezintă o oprtunitate de a va diferenția ca individ, de a individualiza biblioteca, de a ieși în evidență... Un semn al vremurilor în schimbare, susține autorul cărții, o reprezintă metoda Pecha-Kucha, pe care noi am învățat-o dar foarte rar o utilizăm. Ve-ţi găsi lucruri interesante despre această metodă economă, vizual atractivă, uşor de realizat şi mânuit.
Mai aflăm din compartimentul Pregătirea cum să palnificăm procesele și cum să creăm povestea, conținutul.
Al doilea pas se referă la Design. Adică cum conceptualizăm slide-urile. Principiul de bază simplitatea. Autorul aduce destule și foarte interesante exemple din diferite domenii și din cultura japoneză. Un singur exemplu reproduc, referitor la simplitate, o povestioară pe care Garr Reinolds a primit-o de la un inginer din public în timpul unei prezentări:
După ce și-a deschis magazinul, Vijay a pus o pancartă pe care scria: ”Aici noi vindem pește proaspăt”. Tatăl său a trecut pe acolo și i-a spus că, în cazul dat, cuvântul ”noi” sugerează că accentul cade pe vânzător, nu pe client, așa că nu e neapărat necesar să apară. Astfel, pancarta a fost înlocuită cu o alta, pe care scria ”Aici vindem pește proaspăt”.
Vijay a fost vizitat de către fratele său, care a sugerat că putea să renunțe la cuvântul ”aici”, deoarece era de prisos. Vijay a fost de acord și a schimbat pancarta din nou : ”Vindem pește proaspăt”. Era clar că se vindea, ce altceva se putea face?
Mai târziu, a trecut și vecinul să-l felicite , menționâmd că toți trecătorii își puteau da seama cu ușurință că peștele era într-adevăr proaspăt. Pomenind cuvântul ”proaspăt” era ca și când ai fi vrut să te justifici, de parcă încăpea îndoială că peștele era proaspăt. Acum pe pancartă scria doar ”PEȘTE”. În timp ce Vijay se întoarcea la magazin, după o pauză, a observat că putea identifica peștele de departe, după miros, deși de la distanța aceea pancarta putea fi cu greu citittă. Și-a dat seama că nu era nevoie de cuvântul ”PEȘTE”.
Ce a rămas pe pancarta găsiţi în imaginea de la p. 111.
Ne oferă sfaturi și exemple cum să amplificăm simplificând, ne oferă tehnici și principii de design, despre efectul superiorității imaginii în prezentări, despre semnificația spațiilor goale, slide-uri mostre etc.
Ultimul pas Susținerea ne oferă lucruri interesante de învățat precum: ce înseamnă arta prezenței totale, ce putem împrumuta din arta judoului în prezentări, cum să stabilim conexiunea cu publicul, cum să eliminăm barierele comunicării cum să ne îmbunătățim performanțele de prezentator.
O carte captivantă, necesară nu numai pentru a învăța arta prezentării, dar necesară și pentru cultura generală, pentru îmbunătățirea comunicării în general. Scopul acestei cărți, scrie autorul, este de a ajuta profesioniștii să se elibereze de povara creării și susținerii prezentărilor, îndrumându-i să le perceapă într-un mod diferit, mai simplu mai vizual, mai natural și, în ultimă instanță, cu mult mai semnificativ.
Este cartea care ne trebuie acum pentru a excela în toamnă!
Lidia Kulikovski
[1] Garr, Reynolds. Presentation Yen: idei simple despre designul şi susţinerea prezentărilor. Bucureşti, Publica, 2011. 226 p. ISBN 9789731931845
[2] Seth Godin, guru al marketingului şi prezentator genial, orator, blogger şi autor al volumelor: Vaca Mov, Triburi, Eşti de neînlocui? ş.a. Puteţi să-l vizitaţi la: www.sethgodin.com