Ziua Chișinăului

Zilele_Chișinaului

Pe 17 iulie Chișinăul marchează aniversarea de la prima atestare documentară. Cu acest prilej, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” organizează diverse activități dedicate orașului. Evenimentele se desfășoară în toate filialele și cuprind o agendă variată și interesantă.

Ediții anterioare

2023

Zilele Chișinăului 2023 „Chișinău, oraș drag”

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” vă invită la evenimentul „Chișinău, oraș drag!”, dedicat aniversării a 587 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului. Evenimentul dat face parte din cadrul festivalului „Te salut, Chișinău”, ediția a III-a.

Timp de patru zile, în perioada 14-17 iulie, vom fi prezenți pentru publicul chișinăuian cu următorul program: 

14-16 iulie 11.00 - 21.00: Cetățenii de Onoare ai Municipiului Chișinău. Expoziție-poster. Aleea pietonală din bulevardul Grigore Vieru

14, 16 iulie 11.00 - 21.00: Chișinăul ludic. Jocuri și teste pentru copii despre Chișinău. Aleea pietonală din bulevardul Grigore Vieru. 

17 iulie 18.00: Aliona Grati. Morile Timpului. Eseu de imagologie literară. Volumul I. De la începuturi până la 1944. Volumul II. Perioada sovietică și postsovietică. Lansare de carte. Scuarul „Mihai Eminescu”

17 iulie 21.00: Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” în universul Chișinăului. Lansarea filmului documentar. Scuarul „Mihai Eminescu”

17 iulie: Chișinăul delicios. Expoziție-poster. Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Sala cu Coloane

17 iulie : Vox populi Chișinău: Blitz-interviuri ale chișinăuienilor. Online

Pe parcursul zilei puteți viziona Expozițiile-poster „Cetățeni de Onoare ai Municipiului Chișinău” și „Chișinăul - file din trecut”, expuse în Primăria Municipiului Chișinău.


Tot aici, toți doritorii de a se înscrie la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” vor avea posibilitatea de a o face absolut gratuit doar cu buletinul (cu buletinul unui părinte pentru minori).  

 Vă așteptăm cu mult drag să celebrăm împreună Ziua Orașul Chișinău!


 

2022

În perioada 16-18 iulie 2022, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și Secția „Memoria Chișinăului” au organizat „Zilele Chișinăului” cu genericul „Chișinău, oraș drag!”. Evenimentul a fost planificat în contextul unei ample activități culturale, Festivalul „Te salut, Chișinău!”, organizat de Direcția Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău (14-17 iulie 2022).

Programul „Zilele Chișinăului” au inclus diverse activităţi dedicate oraşului și oamenilor săi, dintre care:

  • Prezentarea monografiei „Chișinăul de altădată (1436-1812)”, autori acad. Andrei Eșanu și dr. Valentina Eșanu cu prezența: acad. M. Cimpoi, dr. hab. Aliona Grati, dr.hab. Sergiu Musteață, Al. Corduneanu;
  • Lecție publică „Turiștii despre Chișinău sovietic” susținut de dr. hab. Aliona Grati cu expoziție inedită de cărți poștale de epoca Chișinăul în imagini. /sec. XX/ (SMC);
  • Lansarea celui de-al 82-lea număr al Revistei „BiblioPolis” 2021, consacrat Chișinăului cu prezența autorilor de articole și interviuri;
  • Lansarea site-ului pentru „Muzeul” Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, care cuprinde cele mai importante trofee, diplome, medalii ale BM și filialelor sale;
  • Lansarea spotului video dedicat Chișinăului, elaborat în premieră, cu monumentele lui Ștefan cel Mare, Arcul de Triumf, Primăria mun. Chișinău, Sala cu Orgă. Secvențele video au fost filmate cu ajutorul unei drone cu ajutorul voluntarului SMC Cătălin Carmari, care a asigurat  partea tehnică a videoclipului;
  • Elaborarea culegerii „Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” (din istoria clădirii).

Ca în fiecare an, SMC vine de Zilele Chișinăului cu teste, jocuri noi. Au fost elaborate două teste noi „Să ne cunoaștem arhitecții Chișinăului” (cele mai importante edificii ale orașului și cei care au stat la baza creării lor), „Cât de atenți sunteți” (test de atenție), ambele elaborate în aplicația Quizizz.

Pe parcursul anului 2022 Filialele BM s-au implicat plenar în marcarea celor 586 de ani de la prima atestare documentară a orașului Chișinău, prin diverse acțiuni de interacțiune cu comunitatea chișinăuiană. Putem menționa seria de activități consacrate orașului: expoziții (de carte, de fotografii, de pictură), prezentări de carte, lecții publice, discuții/dezbateri, evenimente muzical-literare, recitaluri de poezie. Tradițional, în Zilele Chișinăului se organizează întâlniri cu personalități chișinăuiene. În acest an, utilizatorii BM s-au întâlnit cu savanți, scriitori, pictori, arhitecți, compozitori, prezentatori etc., care au vorbit despre activitate și despre oraș. Zilele Chișinăului au coincis cu Programul Provocarea Verii, de aceea filialele au organizat multe excursii prin capitală. De asemenea, concursurile și jocurile intelectuale de verificare a cunoștințelor, elaborate de Secția „Memoria Chișinăului” erau la ordinea zilei, fiind tot mai populare în rândul copiilor. 


 

2021

În perioada 12-21 iulie 2021 a fost organizat „Zilele Chișinăului” cu genericul „Chișinău, oraș drag!”  Evenimentul a fost planificat în contextul unei ample activități culturale, Festivalul „Te salut, Chișinău!”, organizat de Direcția Cultură a Primăriei municipiului Chișinău (14-17 iulie 2021). Programul Zilele Chișinăului au inclus diverse activităţi dedicate oraşului și oamenilor săi:

Întâlniri cu personalități chișinăuiene: scriitoarea Claudia Partole (Filiala „L. Rebreanu”), muzeograf, publicist Vasile Malanețchi (Biblioteca Centrală), poetul Arcadie Suceveanu (Filiala „Ștefan cel Mare”), actrița și scriitoarea Ionela Hadârcă, scriitorii Dumitru Crudu, Ion Iachim (Filiala „Ovidius”), poetul Ianoș Țurcanu, Constantin Dragomir (Filiala „Transilvania”), regizorul Mihai Timofti (Filiala „M. Lomonosov”), meșterul popular Natalia Laba (CAE), poeta Lidia Grosu, pictorii Anatol Danilișin (Filiala Alba Iulia) și Gr. Plămădeală (Filiala „Ștefan cel Mare”), ecolog Anatolie Prohnițchi (Filiala „Ștefan cel Mare”). 

Lansări de carte: „Toate se trec sub bolți și pe lume ...” (N. Dabija), volumele postume ale poetului Nicolae Dabija: „Acest fulger care am fost”. In memoriam Nicolae Dabija și „Rănit din iubire”: Antologie de poezii de dragoste (CAE); Renata Verejanu; Veronica Simionica Hasnaș; Natalia Mazîlu-Miron, Mariana Dicusară; Eugenia Zabulica (Filiala „H. Botev”); Bibliografia municipiului Chișinău – 2012 (Secția „Memoria Chișinăului). 

Lecțiile publice prezentate de diverși specialiști, recunoscuți în comunitatea culturală chișinăuiană: dr. Dumitru Apetri, profesor universitar, traducător, cercetător științific la Institutul de Filologie „B.P. Hasdeu”, MECC (CAE); dr. Tatiana Butnaru, profesor universitar, folcloristă, cercetător științific la Institutul de Filologie „B.P. Hasdeu”, MECC (CAE) etc.


 

2020

Evenimentele în această zi au fost organizate la nivelul orașului și Primăriei Municipiului Chișinău. Biblioteca Municipală și Secția „Memoria Chișinăului” au organizat un șir de activități în premieră, sub genericul „Te salut, Chișinău!”

Evenimentele s-au desfășurat online, ținându-se cont de situația pandemică, și au inclus o agendă variată și interesantă. Cu un cuvânt de felicitare pentru toți locuitorii capitalei, dar și cu o mică incursiune în programul de activități a venit directorul general, Mariana Harjevschi, la emisiunea „Bună dimineața”, Moldova 1.

Pentru întreaga comunitate chișinăuiană, Secția „Memoria Chișinăului” a BM a organizat în rondul din preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, expoziția tematică Chișinăul interbelic, 16 fotografii din colecții particulare.

Conferința publică Călători străini despre Chișinău. De la origini până în 1812, transmisă în flux live pe canalul YouTube al Bibliotecii Municipale, susținută de prof. dr. hab. în filologie, Aliona Grati, a invitat chișinăuienii să cunoască mai îndeaproape istoria or. Chișinău din perspectivă literară și culturală. Transmisiunea a fost urmărită de 116 de spectatori pe Youtube și Zoom.

Un moment important al zilei a fost maratonul literar, Citim Chișinăul!, cu participarea a 27 de utilizatori ai rețelei de biblioteci-filiale, care au citit poezii și proză din antologia Chișinăul în literatură, publicație a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, la fel transmis în flux live pe canalul YouTube al Bibliotecii Municipale, urmărit de 157 de spectatori.

Pe parcursul zilei pentru toți doritorii de a cunoaște mai bine istoria străvechii noastre urbe, a fost organizat și concursul de erudiție, publicat pe pagina web a bibliotecii www.hasdeu.md, cu genericul Cât de bine cunoaștem orașul nostru?. La concurs au participat 93 de persoane, 37 din care au răspuns la cele 30 de întrebări propuse, iar celor 10 participanți, care au oferit răspunsuri corecte la majoritatea întrebărilor, le-au fost înmânate câte o umbrelă cu sigla bibliotecii și o diplomă.

O altă acțiune organizată în premieră au fost lansarea tururilor în troleibuze în cadrul cărora chișinăuienii au avut ocazia să audieze 100+ fapte interesante despre Chișinău în lectura actriței Ludmila Gheorghiță.

La categoria expoziții, a mai avut loc expoziția Chișinăul delicios, care include cca 50 de produse cu denumirea „Chișinău” sau denumiri conexe: mezeluri, băuturi, produse de panificație, dulciuri ş.a.

Un alt tip de evenimente au fost tururile, călătoriile, excursiile organizate de bibliotecă și de filialele acesteia.

O inițiativă dinamică este cea lansarea proiectului Velotur, propus de scriitorul Dumitru Crudu, purtând și un îndemn ademenitor către Oazele de liniște ale Chișinăului – tur cu bicicleta prin cele mai pitorești locuri ale capitalei. Itinerarul aniversar a inclus o zonă verde, foarte plăcută pentru odihnă și relaxare: Lacul Valea Morilor, Pădurea de la Telecentru, dealurile cu vii din Durlești, Pădurea din Durlești, Dealul de la Buiucani, Porțile orașului, Grădina Botanică, lacul Ghidighici.

Este important să menționăm și faptul că locuitorii din sectoarele capitalei au avut posibilitatea să urmărească online mai multe activități propuse de filialele Bibliotecii Municipale: concursuri, expoziții virtuale, eseuri în imagini, digest de materiale despre originile Chișinăului, recitaluri de poezie, întâlniri cu personalități (toate online),  prezentări de carte și alte acțiuni desfășurate cu scopul de a aduce în prim-plan istoria și personalitățile Chișinăului, precum și Chișinăul de altădată: amintiri, comunicări video, transmise live pe rețeaua socială Facebook a Bibliotecii Municipale cu participarea istoricului și cercetătorului Iurie Colesnic, pictorului și fotografului Iurie Răileanu, istoricului Alexandru Ganenco, maestrului-coregraf Antip Țarălungă și publicistului Tudor Țopa despre istoria, arhitectura, arta or. Chișinău.